Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de, 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. AFAD, saat 04.26'da merkez üssü Gaziantep'in Nurdağı ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde peş peşe depremler meydana geldi. Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Kilis, Adana, Malatya, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da da hissedilen depremin ardından 'Deprem neden olur, sebebi nedir? Fay hattı kırılırsa ne olur?' soruları gündeme geldi. İşte, Deprem nasıl oluşur ve neden olur? sorusunun yanıtı.
DEPREM NEDİR?
Halk arasında zelzele olarak da bilinen deprem, yer kabuğunda beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan enerji sonucu oluşan sismik dalgalanmalar ve bu dalgalanmaların yer yüzünü sarsması durumudur. Sismik aktivite olarak tanımlanan durum; depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür. Yer kabuğundaki kırılmalar ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin yayılmasına ve geçtikleri yüzeyin sarsılmasına sebep olurDEPREM NASIL OLUŞUR VE NEDEN OLUR?
Depremler, yer kabuğunun en üst katmanında bulunan tabakada yer alan ve fay hattı adı verilen kırıkların hareket etmesi ile meydana gelir. Fay hattı, yer kabuğu üzerindeki kayaların gerilme, sıkışma gibi yüksek basınç oluşturan şartlar altında kırılması ile oluşur. DEPREMİN OLUŞ NEDENLERİ VE TÜRLERİ
Dünyanın iç yapısı konusunda, jeolojik ve jeofizik çalışmalar sonucu elde edilen verilerin desteklediği bir yeryüzü modeli bulunmaktadır. Bu modele göre, yerkürenin dış kısmında yaklaşık 70-100 km.kalınlığında oluşmuş bir taşküre (Litosfer) vardır. Kıtalar ve okyanuslar bu taşkürede yer alır.Litosfer ile çekirdek arasında kalan ve kalınlığı 2.900 km olan kuşağa Manto adı verilir. Manto'nun altındaki çekirdegin Nikel-Demir karışımından oluştuğu kabul edilmektedir.Yerin, yüzeyden derine gidildikçe ısının arttığı bilinmektedir. Enine deprem dalgalarının yerin çekirdeğinde yayılamadığı olgusundan giderek çekirdeğin sıvı bir ortam olması gerektiği sonucuna varılmaktadır.